Història - Pessebristes Sant Boi

Pessebristes de Sant Boi
Menú
Vaya al Contenido

Història

Història


L’any 1994, els santboians Joan Bernal, Jordi Elias, Joan Salaet, Antonio Torrico, Joan Roig i Jaume Pujades van posar-se en contacte amb l’Associació de pessebristes de Sant Joan Despí perquè els assessoressin en l’art i la tècnica de fer pessebres de guix, una tradició que havia estat molt arrelada a Sant Boi. Pes les festes de Nadal d’aquell any, els de Sant Joan Despí van exposar al local de l’associació cultural “l’Oreig” una dotzena de diorames dels seus millors pessebres. Aquell mateix any es va celebrar el primer concurs de pessebres, on van participar una quinzena de pessebristes locals.
L’any següent, el 1995, després que sorgissin imprevistos amb el muntatge del taller de guix, en un primer moment es va pensar que no tenia sentit continuar amb la celebració del concurs. Però immediatament es va decidir que el concurs calia tirar-lo endavant, tant per la bona acollida que havia tingut com pel fet de considerar que la seva finalitat era promoure aquesta tradició nadalenca, especialment entre els més joves. En aquest segon any es va incorporar al grup en Carles Puigbert, que va ser un dels màxims dinamitzadors del moment: va organitzar diverses categories de pessebres, va cercar sempre novetats en el lliurament de premis i distincions, i per damunt de tot, va aconseguir que moltes persones se sumessin a aquesta iniciativa.
Posteriorment a aquesta primera etapa de consolidació, i de forma progressiva, la perfecció de la tècnica començava a donar fruit i el pessebre de la Parròquia de Sant Baldiri anava agafant solera fins a esdevenir un dels aparadors imprescindibles de la Fira de la Puríssima de la vila. Alhora, i gràcies a la col·laboració d’ens locals, l’entitat cada cop va anar arribant a més llars gràcies a la bona acollida del concurs. En aquest període és destacable la incorporació d’un pessebrista que en un futur seria un dels presidents de l’entitat: en Manel Merino. Amb les noves sinergies que s’anaven sumant, les iniciatives cada cop eren majors i ultrapassaven les tasques estrictament pessebristes. Arribats a aquest punt, l’entitat va començar a col·laborar amb altres activitats nadalenques i de caràcter tradicional. Sota l’empenta del president Merino, Pessebristes de Sant Boi va passar a ser un actiu més en el consell de districte Centre i Vinyets- Moli Bell coorganitzat i col·laborant en l’Home dels Nassos, el Tió de Nadal, els Tres Tombs o a la Capvuitada. Sense oblidar l’arrel pessebrista i atesa a la realitat que moltes d’aquestes activitats estaven quedant en l’oblit o sense relleu generacional, l’entitat es va reformular i va créixer en diversitat i visibilitat. Prova d’això són els premis rebuts més endavant com el Premi Ciutat de Sant Boi de Cultura (2012) o el reconeixement a la tasca cívica i altruista vers la ciutat de la mà de la Policia Local i Protecció Civil (2017).

           

Actualment, des del 2015 l’entitat té una nova junta encapçalava pel president Jordi Monné. En aquesta darrera etapa l’entitat ha mirat de bastir nous punts de contacte amb altres entitats de la vila així com fitxar la complicitat amb l’Ajuntament i la Parròquia de Sant Baldiri. Sent conscients de la diversitat i la realitat de santboiana, una de les principals línies d’actuació és la recuperació del pessebrisme a les llars dels veïns i veïnes. Seguint aquesta premissa, s’ha democratitzat el concurs eliminant la competitivitat i anomenant-lo Fem el Pessebre!, tot igualant els premis i les distincions atorgades. A aquest esdeveniment s’hi presenten més de 100 participants de la comarca. Alhora, s’estan explorant vies per apropar el pessebrisme a les escoles i als més menuts tot organitzant visites personalitzades, xerrades i ser present a les xarxes socials. Per altra banda, un altre pas important ha estat federar-se dins de la Federació de Pessebristes de Catalunya. Amb un total de 25 socis i sòcies l’entitat viu un dels moments de major visibilització, activitat i professionalitat. L’experiència ha refermat el paper de l’entitat en les principals activitats: el Tió de Nadal, l’Home dels Nassos, els Tres Tombs, la Capvuitada, el Pessebre de la Parròquia de Sant Baldiri i el Fem el Pessebre!. En conjunt, Pessebristes de Sant Boi continua treballant per dinamitzar i difondre les tradicions catalanes per a tot/es els santboians/es.
Regreso al contenido